Samenwerking met Hans Goedkoop

Oktober is de De Maand van de Geschiedenis.  Op dit moment toert ons rebellenlegertje door het land met 14 voorstellingen over de 80 jarige oorlog. Vive le Geus! is een voorstelling, waarin we een samenwerking zijn aangegaan met presentator Hans Goedkoop.

In een bloedstollend hoorspel wordt het wel en wee van de geuzen bezongen, Alva bespot, Leiden ontzet, Van Oldenbarnevelt onthoofd en de zilvervloot veroverd. In vogelvlucht gaan we door de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land. Muziek fungeerde hierin als nieuwsbron, maar ook als belangrijk propagandamiddel. De liederen vertolkten de stem van het volk; zij beschreven de politieke overtuigingen, maar ook de gevoelens van de mensen die er bij waren. Van het bekendste geuzenlied, het Wilhelmus, werd gezegd dat het meer kracht had dan 10.000 soldaten. Hoewel vaak lofrijk bezongen, klonken er ook verontwaardigde dissonanten over de bloederige acties van de Geuzen. Vive le Geus! is een verhaal over opstand en oorlog, over chaos en onderlinge verdeeldheid, over intrige en wreedheid, maar vooral ook over de kracht van muziek in donkere tijden.

Hans Goedkoop is een Nederlands historicus. Hij is vooral bekend als presentator van Andere Tijden, een geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO. Goedkoop was initiatiefnemer en presentator van de dertiendelige televisieserie De Gouden Eeuw, die van december 2012 tot maart 2013 bij de NTR/VPRO werd uitgezonden.