Kerst met Camerata

Kerst in de tijd van Rubens: beluister onze cd Cantiones Natalitiae tijdens kerst of geef hem cadeau aan een dierbare! Alleen in de decembermaand verkrijgbaar voor de speciale prijs van € 10.

In de Gouden Eeuw bloeiden de schilderkunst en de literatuur. Maar het was ook een Gouden Eeuw van het Nederlandse lied. Rijk en arm, jong en oud, protestant en katholiek, iedereen zong naar hartenlust uit de honderden liedboekjes die werden uitgegeven. De meeste boekjes hadden geen muzieknotatie, want de liedteksten waren gedicht op bestaande, populaire melodieën. Noten lezen was helemaal niet nodig. Ook in de katholieke Zuidelijke Nederlanden werd veel gezongen. Een Vlaamse specialiteit waren de meerstemmige kerstliederen die werden gecomponeerd of bewerkt voor de kerkkoren in steden als Antwerpen, Brussel en Gent. De cantiones werden tijdens speciale diensten in de kersttijd ten gehore gebracht, soms in het Latijn, soms in het Nederlands. De bevolking genoot ervan en zong ze binnen de kortste keren mee. Wij danken er “Hoe leit dit kindeken” aan, dat werd geconeerd door de blinde kerkmusicus Johannes Berckelaer.

Camerata Trajectina wenst u fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

 

CD Highlight

Afbeelding: Peter Paul Rubens – Aanbidding door de drie wijzen uit het Oosten