Vrij spel

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek op Npo Klassiek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Op 11 november waren wij te gastin de studio voor Vrij Spel. Constance Allanic maakte een arrangement van twee grote hits, namelijk Ludwig van Beethoven’s Mondscheinsonate en Arvo Pärt’s Spiegel im Spiegel. Maar het stuk is niet helemaal uitgeschreven, maar bevatte stukken improvisaties en de musici beslisten zelf wanneer ze naar een volgend motief gingen. In de uitzending vertelde Constance dat haar kat nog bijna nog wat roet in het eten gooide door te lopen over de uitgeknipte stukjes papier. We hebben veel complimenten gekregen over het resultaat: een spannende ontmoeting van minimal music en oude muziek. Luister zelf :