Cornelis Schuyt

Opname  2011, © 2011, Globe 6068

€ 16,00 incl btw

Cornelis Schuyt (1557-1616) is de grootste musicus die de stad Leiden heeft voortgebracht. In 1593 werd hij aangesteld als tweede organist naast zijn vader, Floris Schuyt. Wekelijks wisselend bespeelden zij de orgels van de Pieterskerk en de Pancraskerk (Hooglandse kerk). Toen Floris in 1601 overleed werd Cornelis organist van de Pieterskerk, een functie die hij zou uitoefenen tot zijn dood. Als jongeman maakte hij een grote reis naar Italië, vermoedelijk samen met zijn vader, naar men aanneemt een studiereis.

Het componeren van madrigalen moet voor Schuyt een passie zijn geweest, en misschien ook wel een visitekaartje. Zijn Primo libro de madrigali (Eerste madrigaalboek) werd uitgegeven in 1600. In 1611 publiceerde Schuyt een tweede bundel Italiaanse madrigalen, ditmaal zesstemmig, onder de titel Hymeneo, overo madrigali nuptiali et altri amorosi (Lofzang aan Hymen, ofwel bruilofts- en andere liefdesmadrigalen). Naast madrigalen op Italiaanse teksten schreef Schuyt een aantal Hollandse madrigalen in de Nederlandse taal (1603).

Eindelijk een brede kijk op Cornelis Schuyt ... Camerata Trajectina tekent voor optimale uitvoeringen. ... Een bijzondere uitgave, zowel vanwege de componist als het hoge niveau van musiceren.

— Klassieke Zaken, juli 2011

... een mooie selectie ... Alles uitgevoerd met de zwier en souplesse die we kennen van Camerata Trajectina.

— Tijdschrift Oude Muziek, 3/2011

Bekijk het cd-boekje