De Triomfeerende Min

De Triomfeerende Min is geschreven ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen in 1678. Met deze Vrede kwam een einde aan de oorlog waarmee de Franse ‘zonnekoning’ Lodewijk XIV de Nederlandse Republiek van de kaart had willen vegen.

De ellende was begonnen in het Rampjaar 1672, toen een enorm Frans leger oprukte tot aan de Hollandse waterlinie, ten westen van Utrecht. De invasie maakte het volk redeloos, de regenten radeloos en het land reddeloos, zoals de uitdrukking gaat. Uiteindelijk kon het tij worden gekeerd. Met de Vrede van Nijmegen kwam er voorlopig een einde aan de Franse agressie.

De dichter Dirck Buysero (1644-1707), in het dagelijks leven lid van de Admiraliteit van de Maas in Rotterdam, nam het initiatief voor De Triomfeerende Min. Hij schreef het libretto en vroeg de gambist Carolus Hacquart (ca. 1640-1701?) er muziek bij te componeren.

De Triomfeerende Min staat bekend als de ‘eerste Nederlandse opera’, maar dat is iets te veel eer. Het is eigenlijk een zangspel, dat in de uitgave van 1680 wordt aangekondigd als een ‘Vredespel, gemengt met zang- en snaarenspel, vliegwerken, en balletten’. De verbindende teksten tussen de zangstukken werden gesproken. Wel kunnen we de Min als een aanzet tot een Nederlandse opera beschouwen.

Buysero heeft meer muziektheaterstukken geschreven. Veruit het bekendste stuk van Buysero’s hand is De bruiloft van Kloris en Roosje. Ook deze klucht vindt u op deze cd.

Bekijk het cd-boekje.

.

‘Eerherstel, op zeer fraaie wijze door Camerata Trajectina vereeuwigd. Een must voor historici, Neerlandici, classici en gewoon voor iedereen die van goede vocale barokmziek houdt.’

— Klassieke Zaken