Het Maassluise Hoekertje

Opname 2014, © 2014, Globe 5258

€ 16,00 incl btw

Ook voor Maassluis was de zeventiende eeuw een Gouden Eeuw. In 1614 scheidde het vissersdorp zich af van de boerengemeente Maasland dat een paar kilometer landinwaarts lag – de vissers hadden geen zin meer om voor elk wissewasje een half uur naar het dorpshuis te moeten lopen. De kersverse gemeente aan de Maaslandsluis groeide als kool, dankzij de gunstige ligging aan de toenmalige Maasmonding. De toenemende welvaart kwam vrijwel geheel voor rekening van de groeiende visserij.

Die trots op de visserij spreekt ook uit de lokale liedboekjes die in Maassluis verschenen, zoals ’t Nieuw Maas-Sluysche Hoekertje, ’t Maes-sluysche Compas en Maes-sluysse Meeuwe-klagt – alleen de titels al verwijzen naar de visserij.

Een 10!
... De vertolking van Camerata Trajectina is levendig en fris. ... Het Groot Zuid-Hollandsch Visserskoor zingt mooi en verstaanbaar. ... De toelichting in het boekje is voortreffelijk ... Een leerzaam en zeer onderhoudend geschiedenisavontuur voor jong en oud – ook buiten Maassluis. Bravo voor het initiatief en de uitvoering!


— Luister, september/oktober 2014

Bekijk het cd-boekje