Liedjes zonder woorden

‘Goed nieuws voor iedereen die van 17de-eeuwse Nederlandse muziek houdt’

— Volkskrant ★★★★☆

Hilversum 3, laat staan Spotify, bestond nog niet; maar in straten en huizen klonk muziek. De mooiste melodieën uit de Gouden Eeuw waren overal te horen.

Ze klonken op het carillon en tijdens openbare orgelbespelingen in de kerk. Ze werden vertolkt door stadspijpers en fluitspelers en er werd op gedanst bij bruiloften en partijen.

Camerata Trajectina brengt een ode aan de onsterfelijke melodieën van Gouden Eeuw. Iedere melodie krijgt zijn eigen jas en klinkt weer als nieuw. Virtuoze variaties, verrassende arrangementen en een kleurrijke bezetting met harp, luit, citer, blokfluiten en viola da gamba’s.

De eerste puur instrumentale cd in de geschiedenis van Camerata Trajectina

Jazz uit de Gouden Eeuw
Onze werkwijze is enerzijds historisch en anderzijds ook verwant aan die van de huidige jazzmusici. Zoals tegenwoordig jazzmusici spreken over ‘standards’ zoals bijvoorbeeld Summertime van George Gershwin en daar allemaal hun eigen versie van maken, gebeurde in vroeger tijden precies hetzelfde. Wij spelen evergreens uit de 17e eeuw in eigen arrangementen en improvisaties. We recyclen in oude traditie op onze eigen manier beroemde melodieën, madrigalen, chansons en akkoordschema’s.

Bekijk het cd-boekje

 

‘Het ensemble speelt alles ronduit prachtig en de cd is opmerkelijk fraai opgenomen.’

— Het Parool

.