Verliefd op Castelein

Tijdloze liefdespoezië van de late middeleeuwen

All you need is love — het bezingen van de liefde is van alle tijden. Geen groot dichter of zanger die zijn hart niet heeft uitgestort in mijmerend verlangen. In de kunst kunnen we er niet om heen: de liefde is overal en allesomvattend.

Ook in de laatmiddeleeuwse literatuur speelde liefde een grote rol. In de rederijkerskamers werd de literatuur in wedstrijdvorm gegoten. Wie het mooiste gedicht maakt en dat het best voordraagt wint een zilveren beker en een kan wijn. Een van de grootste woordkunstenaars is Matthijs de Castelein. Zijn liederen gaan over liefde en venijn, over lust en minnepijn. Er is pure hoofse liefde, onverbloemde erotiek, er is bedrog en er is troost. Vlaamse weelde op zijn best. Opvallend is hoe tijdloos de emoties zijn die Castelein verwoordt.

Castelein is niet alleen een spitsvondige dichter, maar componeert ook zijn eigen melodieën. Nico van der Meel deed jarenlang studie naar deze Diversche Liedekins. Het resultaat was voor het eerst te horen in het Festival Oude Muziek 2021. Het succesvolle programma gaat nu het land in.

Geestdriftig en levendig als altijd zal emeritus hoogleraar Frank Willaert, specialist in middeleeuwse minneliederen, tussen de liederen door gedichten voordragen uit Casteleins hoofdwerk: De Conste van Rhetorijcken.

Op een rijtje

  • Bezetting: 7 musici + Frank Willaert
  • Richtbedrag: 2500 euro
  • Periode: november 2024
  • Repertoire: de Diversche Liedekins van Matthijs de Castelein

 

Laten we praten

Wij horen graag uw wensen, ideeën, suggesties en (financiële) mogelijkheden. Samen komen we er uit!

Arjen Verhage

 

Terug naar de programmeurs-pagina