De Klank van de Stad

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht

De geschiedenis van Utrecht ademt muziek. Ieder jaar verkent Camerata Trajectina een episode uit de muziekgeschiedenis van haar thuisstad. Dit jaar verkent het muzikale geheugen van Nederland vroegste sporen van kamermuziek in Utrecht

De Domstad ademt kamermuziek – en al langer dan u denkt! Vanaf 1628 kwamen een aantal notabelen (tevens ontwikkelde muziekamateurs) bijeen in het stadhuis, in een ruimte die door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. Wekelijks speelden zij de kamermuziek uit die tijd. Het was een serieuze zaak: wie niet kwam opdagen, kon een boete verwachten. Op 1 januari 1631 richtten zij officieel een ‘collegium musicum instrumentale’ op. De openbare concerten waren zo populair dat ze grotere ruimten moesten zoeken;  van het stadhuis naar het Brigittenklooster en later naar de Mariaplaats.

Wat stond er toen op de lessenaar? Camerata Trajectina dook in de archieven en vond een uitgebreide inventaris van de Collegium-bibliotheek. Er is een pracht van een playlist anno 1657 uit samengesteld; de mooiste en beste kamermuziek uit heel Europa.

Het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht bestaat 20 jaar – wat een mooie gelegenheid om met ambitie nog verder terug in de tijd te kijken. Camerata Trajectina durft te beweren dat de wortels van dit mooiste kamermuziekfestival al meer dan 400 jaar teruggaan. Hoor waarom componisten als Nicolaus a Kempis, Giovanni Legrenzi en Marco Uccellini de grote sterren aan het firmament waren!

 

Uitvoerders

Lidewij van der Voort -viool
Saskia Coolen – blokfluit, viola da gamba
Cassandra Luckhardt – viola da gamba
Constance Allanic – harp, viola da gamba
Arjen Verhage – luit, barokgitaar

Agenda

Bekijk alles

27 december 2024

vrijdag 0.00 uur

Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht

Datum, tijd en plaats nog niet bekend

De Klank van de Stad

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht