Elk zijn waarom!

De keuze van Nelleke Noordervliet

 

Schrijfster Nelleke Noordervliet neemt je mee naar de 17e eeuw. In de persoon van Tesselschade Roemers Visscher vertelt zij over deze woelige tijd vol contrasten. De jonge, zelfstandige republiek der Nederlanden voert oorlog maar heeft ook behoefte aan vrede. Het streven naar voorspoed gaat ten koste van andere volkeren. Terwijl aan de Amsterdamse grachten statige huizen van regentenverrijzen, krioelt het arme volk in de zijstraten en pothuizen. In alle lagen van de bevolking veroorzaken hoogoplopende meningsverschillen over politiek en religie diepe scheuren in families en vriendschappen. Ieder heeft zijn waarom. Het persoonlijke is politiek, politiek is persoonlijk.

In de muziekvoorstelling ‘Elk zijn waarom!brengen Nelleke Noordervliet en Camerata Trajectina de warmbloedige emoties onder de muziek, de ruzies, de vriendschappen, de feesten in de 17e eeuw. 

 

Tesselschade Roemers Visscher is het stralende middelpunt van de Muiderkring waar de lied- en dichtkunst bloeit als nooit tevoren. Een vrouw met een stem als een nachtegaal in een mannenbolwerk van dichters en schrijvers met Hooft aan het hoofd. Twee fenomenale dichters zijn de uitgesproken vertegenwoordigers van de verschillende stromingen. De erudiete virtuoos en protestant Constantijn Huygens als stem van de verfijnde elite. De katholieke Joost van den Vondel als de felle en compromisloze man uit het volk. De mannen ontmoeten elkaar zo nu en dan. Er is onenigheid en bewondering. Verdraagzaamheid en partijdigheid. Maar ze vinden elkaar in de muziek en hun bewondering voor Tesselschade.

Foto Nelleke Noordervliet: Ernie Enkelaar

 

 

 

Hoe klinkt het? Luister naar de inspiratie-playlist

Calendar

Bekijk alles

18 februari 2022

vrijdag 20.00 uur

Enschede

Wilminktheater

Elk zijn waarom!

De keuze van Nelleke Noordervliet

19 februari 2022

zaterdag 20.00 uur

Almere

Goede Reede Concerten

Elk zijn waarom!

De keuze van Nelleke Noordervliet