Redeloos, radeloos, reddeloos!

Het rampjaar 1672 verklankt en verbeeld in tekst en muziek

Na 16 succesvolle optredens van Vive le geus! over de Tachtigjarige Oorlog storten Hans Goedkoop (Andere Tijden) en Camerata Trajectina zich met deze theatrale muziekvoorstelling in het woelige jaar 1672. De Franse zonnekoning Lodewijk XIV wil de republiek Nederland inlijven en ter verdediging zet ons land de helft van haar grondgebied onder water. De regenten trekken zich terug achter de Waterlinie, de Franse troepen hebben vrij spel in de landelijke gebieden.

‘Het volk redeloos, de regering radeloos en ons land reddeloos!’ We zijn tot op het bot verdeeld: Frans versus Nederlands, droog versus ondergelopen, Oranje versus De Witt, het volk versus de elite. Die strijd wordt ook in liederen uitgevochten; om de chaos te begrijpen, om hoop en angst te verwoorden, om een standpunt in te nemen en om anderen te overtuigen. Muziek als troost, als nieuwsbron én als propagandamiddel.
De Rampsjaarherdenking kan niet indringender tot leven komen dan met deze voorstelling. Zet je schrap, het wordt huiveringwekkend mooi!

Dit project is een samenwerking met de Maand van de Geschiedenis en Stichting Rampjaar 1672

Dit is de leukste geschiedenisles die ik ooit heb gehad!

— Bezoeker Vive le Geus!

Oktober: Maand van de geschiedenis

 

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen we geschiedenis voor het voetlicht middels talloze uiteenlopende activiteiten, op locatie en online.

De Maand van de Geschiedenis heeft een enorm publieksbereik. Door deze samenwerking kunnen we een enorme groep liefhebbers van geschiedenis een muzikale en culturele ervaring bieden.

Op een rijtje

  • Bezetting: 6 musici + Hans Goedkoop
  • Richtbedrag: 3000 euro
  • Periode: oktober 2022
  • Deze voorstelling is in samenwerking met de Maand van de Geschiedenis
  • Repertoire: politieke liederen uit het rampjaar 1672, Franse muziek rondom Lodewijk XIV

 

Laten we praten

 

Wij horen graag uw wensen, ideeën, suggesties en (financiële) mogelijkheden. Samen komen we er uit!

Arjen Verhage


Sonja Heimans

 

Terug naar de programmeurs-pagina