Ontdek het nieuwe seizoen

Ontdek het nieuwe seizoen!

Wij hebben weer een prachtige speellijst weten te realiseren, zodat u weer eindeloos kan genieten van onze muziek. Vijf projecten op het snijvlak van muziek, geschiedenis en kunst. Spannende samenwerkingen met Hans Goedkoop, Floris Kortie en Renée Vulto. Theatraal, verdiepend, meerstemmig, virtuoos, ontroerendof spottend; er is voor ieder wat wils. 

In oktober duiken we in het Rampjaar 1672 met een multimediale voorstelling tijdens de Maand van de Geschiedenis. Samen met Hans Goedkoop vertellen we over de dramatische gebeurtenissen en de heftige emoties die in rap tempo over elkaar heen buitelden. ‘Redeloos, Radeloos, Reddeloos’ de geschiedenis komt tot leven en wordt indringend en herkenbaar neergezet. 

Nico van der Meel duikt met 5 zangers de bibliotheek in! Om precies te zijn, de muziekbibliotheken van Constantijn Huygens, Cornelis Schuyt en Amsterdams stadsmuzikant Anthony Pannenkoeck. Deze illustere verzamelingen bevatten de hoogtepunten uit het Europese muziekleven. In Ex-libris komen de mooiste parels aan het licht, bekend en onbekend. Een must voor de liefhebbers van vocale polyfonie. 

Kerst, een prachtig feest vol symboliek en sfeer. En juist de muziek daarbij is een van de meest aansprekende uitingen. Als we iets verder teruggaan dan Driving home for Christmas zien we dat veel van onze bekende kerstliederen, zoals Hoe leyt dit kindeken, al dateren uit de 17e eeuw. In de jaren dat Rubens zijn Aanbidding der Wijzen schildert, klinken rond Kerstmis in de Vlaamse kerken de Cantiones Natalitiæ, meerstemmig gezette kerstliederen in het Latijn en het Nederlands. En in december klinken ze bij u in de buurt!

Met een knal en een klap verandert de Franse revolutie het aanzicht van Europa. Weg met de rijke alleenheersers, de burger aan de macht! De jaren rond 1800 zijn ook voor Nederland een tijd vol conflicten, maatschappelijke veranderingen en politieke omwentelingen. Op de nieuwe cd “Revolutie” maakt Camerata Trajectina de complexiteit van deze geschiedenis voelbaar. Het lied is explosief materiaal: het stookt de menigte op, het zet je tegenstander te kakken, het verkondigt het evangelie van iedere partij. Daar waar muziek en tekst samenkomen gaat het bloed sneller stromen.

Ze staan in ons netvlies gegrift, de schilderijen uit de Gouden Eeuw. Vermeer, Hals, Rembrandt. En vaak zien we instrumenten en muzikanten op het doek vereeuwigd. Hoe kan het dat we zo weinig weten van deze muziek? Wat zou het oor moeten horen wat het oog al kan zien? Op uitnodiging van Camerata Trajectina gaat Floris Kortie op zoek naar de ‘soundtrack’ van de mooiste en spannendste schilderijen. Welk verhaal vertelt het schilderij en welk verhaal vertelt de muziek? 

Boek uw tickets!