Revolutie!

Zingen als daad van verzet

Met een knal en een klap verandert de Franse revolutie het aanzicht van Europa. Weg met de rijke alleenheersers, de burger aan de macht!

De jaren rond 1800 zijn ook voor Nederland een tijd vol conflicten, maatschappelijke veranderingen en politieke omwentelingen. De Patriotten leveren strijd tegen de prinsgezinden, en met het binnenvallen van Napoleon komt daar nog een buitenlandse partij bij. 

Camerata Trajectina maakt de complexiteit van deze geschiedenis voelbaar. Taal, politiek, cultuur; muziek loopt overal dwars doorheen. Het lied is explosief materiaal: het stookt de menigte op, het zet je tegenstander te kakken, het verkondigt het evangelie van iedere partij. Daar waar muziek en tekst samenkomen gaat het bloed sneller stromen.

We ontwikkelen dit project in samenwerking met wetenschapster Renee Vulto (Nederlandse Letterkunde, Universiteit Gent), binnen het onderzoeksproject ‘Singing Communities’ over de politieke liedcultuur tussen 1780 en 1820. Nieuwe bronnen zullen het licht zien. Wij zingen uit volle borst over revolutie, feest, verzet en een nieuwe Nederlandse natie. Sluit je bij ons aan!

Agenda

Bekijk alles

24 februari 2023

vrijdag 20.15 uur

Schiedam

Huis te Poort

Revolutie!

Zingen als daad van verzet

25 februari 2023

zaterdag 20.15 uur

Almere

Goede rede concerten

Revolutie!

Zingen als daad van verzet