Revolutie

Zingen als daad van verzet

Met een knal en een klap verandert de Franse revolutie het aanzicht van Europa. Weg met de rijke alleenheersers, de burger aan de macht! Maar revolutie is niet voorbehouden aan de Fransen; de jaren rond 1800 zijn voor Nederland een tijd vol conflicten, maatschappelijke veranderingen en politieke omwentelingen.

De Patriotten leveren strijd tegen de prinsgezinden, en met het binnenvallen van Napoleon komt daar nog een buitenlandse partij bij. Liederen geven inzicht in de complexiteit van deze periode. Het lied is explosief materiaal: het stookt de menigte op, het zet je tegenstander te kakken, het verkondigt het evangelie van iedere partij. Daar waar muziek en tekst samenkomen gaat het bloed sneller stromen.

Camerata Trajectina ontwikkelt dit project in samenwerking met wetenschapster Renee Vulto(Nederlandse Letterkunde, Universiteit Gent), binnen het onderzoeksproject Singing Communities overde politieke liedcultuur tussen 1780 en 1820. Nieuwe bronnen zullen het licht zien. Wij zingen uit volle borst over revolutie, feest, verzet en een nieuwe Nederlandse natie. Sluit je bij ons aan!

Op een rijtje

  • Bezetting: 8 musici
  • Richtbedrag: 2500 euro
  • Periode: september 2022
  • Repertoire: Politieke liederen uit de patriottische en Napoleontische periode

Laten we praten

 

Wij horen graag uw wensen, ideeën, suggesties en (financiële) mogelijkheden. Samen komen we er uit!

Arjen Verhage


Sonja Heimans

 

Terug naar de programmeurs-pagina