Het muzikale geheugen van Nederland

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina de Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden.

Agenda

Bekijk alles

20 juli 2024

zaterdag 14.00 uur

Wonderfeel Festival

Het Veld

Dichterliefde

Gloednieuwe poëzie op de mooiste oude muziek

1 september 2024

zondag 17.30 uur

Festival Oude Muziek

TivoliVredenburg, Hertz

Groots in een kleine taal

Vijftig jaar Camerata Trajectina

14 september 2024

zaterdag 19.30 uur

Amsterdam, Muze van Zuid

Vondelkerk

Dichterliefde

Gloednieuwe poëzie op de mooiste oude muziek

28 september 2024

zaterdag 20.00 uur

Utrecht

Nicolaikerk

50 jaar Camerata Trajectina

Feestelijk Meezingconcert

9 november 2024

zaterdag 20.15 uur

Utrecht

Lutherse kerk -Utrecht

Verliefd op Castelein

Tijdloze liefdespoezië van de late middeleeuwen

Omarm je eigen geschiedenis!
Word onze Cameraat

Lees meer

CD Highlights

Bekijk alles

Over ons

Het muzikale geheugen van Nederland

Wij houden van lage kunst met zijn liedjes van de straat, maar de hoge kunst met gecomponeerde liederen is ons net zo lief. De roemruchte 17e eeuw laten wij, evenals andere perioden, instrumentaal en meerstemmig tot de verbeelding spreken. Van Sweelinck en Schuyt tot geuzenliederen en zeemansliedjes. Wij zijn het muzikale geheugen van Nederland.

Kernleden van het ensemble zijn Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Nico van der Meel (tenor), Cassandra Luckhardt (viola da gamba), Constance Allanic (viola da gamba & harp) en Arjen Verhage (luit & citer). Daar waar nodig worden wij bijgestaan door Klaartje van Veldhoven, Wendy Roobol, Sytse Buwalda, Berend Eijkhout en diverse gastmusici.

Serieus speels

In onze projecten belichten wij de muziek telkens in de context van een politiek, literair of (kunst)historisch thema; al dan niet in theatrale vorm. Wij combineren degelijk muziekwetenschappelijk onderzoek met stijlbewuste improvisaties en een speelse presentatie. Camerata Trajectina laat je aan de hand van muziek kennismaken met belangrijke figuren en ingrijpende gebeurtenissen uit ons verleden; die hebben immers de loop van de geschiedenis tot op het heden bepaald.
Camerata Trajectina bracht de eerste Nederlandse opera, Bacchus, Ceres en Venus van Johan Schenck, weer tot klinken. De Volkskrant noemde het ‘een blijde gebeurtenis’ en de opera ‘een feest’.

Onze reikwijdte is groot dankzij samenwerkingen met musea, herdenkingscomités en wetenschappers. Wij gaan de verbinding aan met schrijvers, met Nederpop, wereldmuziek en (kinder)theatermakers. Camerata Trajectina is te vinden op de reguliere concertpodia én op alternatieve plaatsen, zowel nationaal als internationaal.

Hier zijn we trots op

In de afgelopen 50 jaar hebben we opgetreden bij nationale herdenkingen en staatsbezoeken, op radio en tv. We produceerden meer dan 45 lp’s en cd’s. Voor het Antwerps Liedboek ontvingen wij een Edison Klassiek. ‘Het plezier spat van hun uitvoeringen af’, schreef de jury, het Parool concludeerde: ‘Mooi, mooi, mooi.’

In 2014 ontving Camerata Trajectina de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur van het Algemeen-Nederlands Verbond:
‘Dankzij onderzoek en uitvoering heeft Camerata Trajectina onze kennis van de Nederlandse muziek uit de middeleeuwen, de Renaissance en Vroeg-Barok aanzienlijk verruimd. Het ensemble bracht een schat van tot dusver onbekend muzikaal werk aan het licht en voert die uit op hoog professioneel niveau en op enthousiasmerende wijze waardoor een breed cultuurminnend publiek wordt bereikt.’

‘Subliem uitgevoerd, net zo prachtig opgenomen en uitstekend gedocumenteerd. Dit is een hecht ensemble dat deze muziek op een volstrekt natuurlijke manier van het stof van eeuwen heeft ontdaan’ – Opus Klassiek

 

De toekomst van het verleden

In 2024 bestaat Camerata Trajectina 50 jaar. Natuurlijk zullen wij dat uitbundig vieren, met onder andere een speciaal jubileumprogramma tijdens het Festival Oude Muziek.

In februari 2024 volgen wij Joannes Stalpart van der Wiele op zijn Italiaanse reis: in een tournee in het Netwerk Oude Muziek zingen en spelen wij de bloemrijke en vernuftige Nederlandstalige teksten die hij dichtte op Italiaanse madrigalen van onder andere Orlando di Lasso en Luca Marenzio: de allerbesten!

Alle projecten worden elders op deze website uitgebreider beschreven en om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen kunt u zich abonneren op onze digitale nieuwsbrief.

Krachtighe medecijne

Uit de voorstelling De keuze van Floris Kortie — Een schilderijententoonstelling. Live uitvoering op NPO1 in Tijd voor MAX.

De keuze van Floris Kortie

Vermeer, Hals, Rembrandt. Meesterwerken vol met instrumenten en muzikanten. Maar hoe heeft dat geklonken? Duik in de schilderijen en hoor de muziek. Camerata Trajectina en Floris Kortie brengen u de ‘soundtrack’ van de 17e eeuw.

Belle, vertel!

Camerata Trajectina presenteert: Belle, vertel! In samenwerking met Slot Zuylen en met medewerking van Theaterschool Utrecht. Script: Malou de Roy van Zuydewijk. Regie: Lenneke Maas.

Achter de schermen van ‘Treur Nederland’

Zingen over rampen is van alle tijden. Camerata Trajectina is in deze liederen gedoken en maakt er een fascinerend overzicht van in samenwerking met Lotte Jensen, hoogleraar Neerlandistiek aan de Radboud Universiteit.

Bredero bij Podium Witteman

Floris Kortie heeft zich vastgebeten in het levenslied, met een prominente positie voor Bredero – en Camerata Trajectina.