Het muzikale geheugen van Nederland

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina de Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden.

Agenda

Bekijk alles

7 juni 2023

woensdag 14.30 uur

Antwerpen

Museum het Vleeshuis

Revolutie!

De straat op voor een nieuwe natie

8 juni 2023

donderdag 19.30 uur

Gent

Jacobus cultuurkerk

Revolutie!

De straat op voor een nieuwe natie

27 december 2023

woensdag 0.00 uur

Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht

Datum, tijd en plaats nog niet bekend

De Klank van de Stad

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht

27 december 2024

vrijdag 0.00 uur

Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht

Datum, tijd en plaats nog niet bekend

De Klank van de Stad

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht

Omarm je eigen geschiedenis!
Word onze Cameraat

Lees meer

CD Highlights

Bekijk alles

Over ons

Het muzikale geheugen van Nederland

Wij houden van lage kunst met zijn liedjes van de straat, maar de hoge kunst met gecomponeerde liederen is ons net zo lief. De roemruchte 17e eeuw laten wij, evenals andere perioden, instrumentaal en meerstemmig tot de verbeelding spreken. Van Sweelinck en Schuyt tot geuzenliederen en zeemansliedjes. Wij zijn het muzikale geheugen van Nederland.

Kernleden van het ensemble zijn Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Nico van der Meel (tenor), Klaartje van Veldhoven (sopraan), Cassandra Luckhardt (viola da gamba), Constance Allanic (viola da gamba & harp) en Arjen Verhage (luit & citer). Daar waar nodig worden wij bijgestaan door Wendy Roobol, Sytse Buwalda, Berend Eijkhout en diverse gastmusici.

Serieus speels

In onze projecten belichten wij de muziek telkens in de context van een politiek, literair of kunsthistorisch thema; al dan niet in theatrale vorm. Wij combineren degelijk muziekwetenschappelijk onderzoek met stijlbewuste improvisaties en een speelse presentatie. Camerata Trajectina laat je aan de hand van muziek kennismaken met belangrijke figuren en ingrijpende gebeurtenissen uit ons verleden; die hebben immers de loop van de geschiedenis tot op het heden bepaald.
Camerata Trajectina bracht de eerste Nederlandse opera, Bacchus, Ceres en Venus van Johan Schenck, weer tot klinken. De Volkskrant noemde het ‘een blijde gebeurtenis’ en de opera ‘een feest’.

Onze reikwijdte is groot dankzij samenwerkingen met musea, herdenkingscomités en wetenschappers. Wij gaan de verbinding aan met schrijvers, met Nederpop en wereldmuziek en (kinder)theatermakers. Camerata Trajectina is te vinden op de reguliere concertpodia én op alternatieve plaatsen, zowel nationaal als internationaal.

Hier zijn we trots op

In de afgelopen 45 jaar hebben we opgetreden bij nationale herdenkingen en staatsbezoeken, op radio en tv. We produceerden meer dan 45 lp’s en cd’s. Voor het Antwerps Liedboek ontvingen wij een Edison Klassiek. ‘Het plezier spat van hun uitvoeringen af’, schreef de jury, het Parool concludeerde: ‘Mooi, mooi, mooi.’

In 2014 ontving Camerata Trajectina de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur van het Algemeen-Nederlands Verbond:
‘Dankzij onderzoek en uitvoering heeft Camerata Trajectina onze kennis van de Nederlandse muziek uit de middeleeuwen, de Renaissance en Vroeg-Barok aanzienlijk verruimd. Het ensemble bracht een schat van tot dusver onbekend muzikaal werk aan het licht en voert die uit op hoog professioneel niveau en op enthousiasmerende wijze waardoor een breed cultuurminnend publiek wordt bereikt.’

‘Subliem uitgevoerd, net zo prachtig opgenomen en uitstekend gedocumenteerd. Dit is een hecht ensemble dat deze muziek op een volstrekt natuurlijke manier van het stof van eeuwen heeft ontdaan’ – Opus Klassiek

 

De toekomst van het verleden

Over de pest en over corona, over de Sint-Elisabethsvloed in 1421 en over de Watersnood 1953: zingen over rampen is van alle tijden. In ‘Treur Nederland’ onderzoeken wij rampliederen en hun invloed op de Nederlandse identiteit samen met Lotte Jensen, hoogleraar Neerlandistiek aan de Radboud Universiteit.

In de 17e eeuw veranderden de Lage Landen in korte tijd van een verzameling losse steden in een republiek. De muziekvoorstelling ‘Elk zijn waarom’ polst de spanningen tussen tegenpolen Constantijn Huygens en Joost van den Vondel. Schrijfster en gastcurator Nelleke Noordervliet neemt je mee naar de emoties onder de muziek, de ruzies, de vriendschappen en de feesten. In volgende edities van ‘De Keuze van’ ontvangen we presentator Floris Kortie en schrijver/acteur Ramsey Nasr.

In de nieuwe serie Camerata Sessions nodigen we gastmuzikanten uit, afkomstig uit verschillende muzikale tradities. Kijk uit naar een verrassende, eigentijdse invulling van de instrumentale ‘tophits’ uit ons repertoire. 

Camerata Trajectina verbindt de mooiste muziek uit het Utrechts verleden met stadsgeschiedenis en stadslocaties. Pieter Hellendaal begon zijn internationale loopbaan hier, belandde via Italië in Engeland en werkte samen met Händel. Zijn muziek klinkt 300 jaar na zijn geboorte in de eerste editie van de serie ‘De klank van de stad’, in samenwerking met het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

In de Gouden Eeuw vonden elementen uit ‘Metamorphosen’ van Ovidius hun weg in kunst, literatuur en muziek. De Nederlandse bronnen vormen onze inspiratie voor de familievoorstelling die we met Theatergroep Kwatta en gevierd toneelschrijver Jibbe Willems maken. De fluitspelende satyr Pan en de god van de muziek Apollo zijn uiteraard ook van de partij.

In 2024 bestaat Camerata Trajectina 50 jaar. We zijn druk bezig met de voorbereidingen van dit feest, waarbij we nu al de gelegenheid aangrijpen om vooral vooruit te kijken. Onze partners maken uiteraard onderdeel uit van het programma; het Festival Oude Muziek geeft ons bijvoorbeeld ruim baan. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via de digitale nieuwsbrief!

Krachtighe medecijne

Uit de voorstelling De keuze van Floris Kortie — Een schilderijententoonstelling. Live uitvoering op NPO1 in Tijd voor MAX.

De keuze van Floris Kortie

Vermeer, Hals, Rembrandt. Meesterwerken vol met instrumenten en muzikanten. Maar hoe heeft dat geklonken? Duik in de schilderijen en hoor de muziek. Camerata Trajectina en Floris Kortie brengen u de ‘soundtrack’ van de 17e eeuw.

Belle, vertel!

Camerata Trajectina presenteert: Belle, vertel! In samenwerking met Slot Zuylen en met medewerking van Theaterschool Utrecht. Script: Malou de Roy van Zuydewijk. Regie: Lenneke Maas.

Achter de schermen van ‘Treur Nederland’

Zingen over rampen is van alle tijden. Camerata Trajectina is in deze liederen gedoken en maakt er een fascinerend overzicht van in samenwerking met Lotte Jensen, hoogleraar Neerlandistiek aan de Radboud Universiteit.

Bredero bij Podium Witteman

Floris Kortie heeft zich vastgebeten in het levenslied, met een prominente positie voor Bredero – en Camerata Trajectina.